Параграф22 Daily

§22 Новини

Промените в Закона за защита от домашното насилие – цели и последици

Тревожни са данните от 2020 година за жертвите на домашно насилие. Според неправителствени организации през последната година у нас са убити 15 жени – 9 от тях в месеците на пълен локдаун. Все по-чести са сигналите за домашно насилие и над мъже, деца и възрастни хора. В сравнение с другите европейски страни България се очертава като една от водещите в негативната класация. Жертвите мълчат не само от страх, а и от срам.

Промените в Закона за защита от домашното насилие се чакат от дълго време. Проектът на Закона за домашното насилие да се разгледа от Народното събрание през този мандат – настоява и омбудсманът Диана Ковачева. С предложените промени се разширява кръгът на лицата, които имат право на защита, премахва се условието за системен тормоз и се създава официален регистър за пострадалите от домашно насилие. Освен това ограничителната заповед вече ще включва и обажданията по телефона, писане на съобщения и имейли, сочи БНР.

Експертите смятат, че предложенията трябва да бъдат приети спешно – още в този парламент. За да не се стига до трагедии, като тази с Дарина Министерска и нейната дъщеря. 

Според юриста Христиан Митев, зам.-председател на комисията по правни въпроси в НС."Целта на този законопроект да се увеличи броят на хората, които имат право на защита по закона, и определянето на ефективни мерки както спрямо жертвите, така и спрямо извършителите. Както и увеличаване на броя на програмите за превенцията и специализираните услуги за пострадалите от домашно насилие, осигуряване на адекватна и навременна защита на пострадалите. 

Беше проведено обществено обсъждане при омбудсмана с представители на неправителствени организации, Министерството на правосъдието, съдии, прокурор, народни представители. Най-същественото за законопроекта – забраната извършителят да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалия, както и да контактува с него под каквато и да било форма – телефон, имейл...

В цялата страна ще бъдат построени кризисни центрове за пострадали от домашно насилие, също и Консултативен център и създаване на Регистър за случаите на домашно насилие. Последното е добра мярка, стига да не бъде опорочено доброто намерение. Много трябва да се внимава какви точно данни ще се вписват в този регистър." – предупреди Христиан Митев. 

Относно позицията на Славчо Атанасов и на редица юристи и експерти, че с промените в Закона за защита от домашното насилие на практика ще ни пробутат една от най-скандалните разпоредби на Истанбулската конвенция, Христиан Митов каза: "Абсолютно съм съгласен с колегата Атанасов – това са капките катран в буренцето с мед, които могат да провалят на практика приемането на този закон. Споделям това становище и смятам, че ако законопроектът бъде внесен в този вид в НС, ще има определена съпротива срещу неговото приемане. Също така се надявам Министерството на правосъдието да прегледа внимателно всички дефиниции в този законопроект, така че те да бъдат максимално изчистени от подобно двусмислие и от внушения за това, че се предоставя възможност за узаконяване на еднополовите бракове."

Facebook logo
Бъдете с нас и във