Параграф22 Weekly

§22 Новини

Протест и контрапротест заради охранител-убиец

Стотина роми и още толкова приятели на обвинения в убийство на циганин охранител се събраха пред Съдебната палата, където апелативните съдии гледат мярката му за неотклонение. Кордон жандармеристи отдели двете групи една от друга.


На 2 март м. г. 50-годишният Петко Еленков застреля 16-годишния Велин Стоянов в столичния кв. "Подуяне" и рани 14-годишния Камен. Двете момчета се вмъкнали в двора на хладилното жп депо в квартала, за да събират старо желязо за скрап. Еленков, който бе служител на частна охранителна фирма, стрелял по момчетата с ловна пушка.


Преди седмица ромите протестираха и дори блокираха пътя към летището в кв. "Христо Ботев", тъй като на последното заседание по случая Софийският градски съд пусна на свобода срещу парична гаранция Еленков. Прокуратурата обаче протестира решението и охранителят остана в ареста. Родителите на убитото момче заявиха, че настояват убиецът на сина им да не излиза на свобода до получаване на справедлива присъда. Заедно с тях пред Съдебната палата пристигна и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев.


За да подкрепи Еленков пък, придружен от футболни запалянковци, дойде зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във