Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестиращи срещу шайката българи обясняват на хората по света кои са Пеевски, Борисов и Доган

Нов протест с искане за оставки на правителството и главния прокурор проведоха българите в Берлин. А за да бъдат разбрани мотивите им от местното население и от туристите в германската столица, протестът беше съпроводен от информационната кампания "Защо протестират българите?”.

Самоделни табла с надписи на английски обясняваха: “кой е Ахмед Доган и как е окупирал плажа в Росенец, охраняван от служители на НСО“; "кой е Делян Пеевски, окупирал българските медии и отговорен за цензурата в тях, изпратила страната ни в дъното на световната класация за свобода на словото“; "кой е Бойко Борисов, защо миналото му публично се свързва с организираната престъпност, а настоящето с “авторитарен режим, скрит зад проевропейска фасада”, предава медиите. “За съжаление нямахме време да довършим всички, имаме и още идеи”, споделиха авторите им, група български студенти в Берлин.

Таблата бяха разположени пред посолството на България и веднага привлякоха вниманието на преминаващите, а на следващия протест отново ще бъдат на разположение – за повече яснота и гласност. По време на настоящата демонстрация прозвучаха призиви следващия път тя да се проведе не пред българското посолство в Берлин – след като за втори път никой от дипломатите не уважи с присъствие сънародниците ни – а пред някоя от сградите на европейските институции в Берлин.

Освен на български, речи прозвучаха и на немски език, така че българските проблеми и стремежи да бъдат разбрани и от все повече хора. Демонстрантите казаха, че са политически независими и не подкрепят конкретна политическа сила, а протестът е морален – оставки, съд и затвор за корумпираните в държавното управление.

Протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев продължават вече 11 ден в България и обхванаха десетки градове по света. Демонстрации има в Ню Йорк, Брюксел, Виена, Париж, Лондон, Осло, Мюнхен и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във