Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестиращите край Крушаре питат премиера защо не е спрян превантивно дърводобивът в района

Защо не е спрян дърводобива като превантивна мярка срещу разпространението на Африканска чума по свинете,  питат в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов протестиращите вече 12 ден при село Крушаре, Сливенско. Писмото е адресирано до министрите на земеделието Десислава Танева, на екологията Нено Димов и директорът на БАБХ Дамян Илиев.

В декларацията се посочва, че камионите и дървосекачите, които работят в гората също могат да допринесат за разнасяне на заразата. За да не бъде издадена заповед за спирането на сечта за времето, в което се налагат превантивни мерки протестиращите подозират „икономически интереси“ в този сектор. Освен това те изтъкват, че незагробените животински отпадъци, след превантивното ликвидиране на прасетата, носят потенциален риск за екологична бомба. През почивните дни протестиращите подадоха няколко сигнала за открити незагробени останки в землищата на няколко села в общината и по поречието на река Тунджа.

В отвореното писмо те настояват пред премиера Борисов за публичен отговор и отговор на въпроса „как ще бъдат компенсиране финансово стопаните с избито имущество“.

Писмото завършва с информация, че блокадата на пътя Сливен – Ямбол остава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във