Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестиращите полицаи искат оставката на министър Бъчварова, не щат на границата и структурни реформи

Протестиращите от сектор "Сигурност" поискаха оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на директори на дирекции в Министерството на митинг в градинката пред сградата на МВР. На нея не й е ясно кой стои зад протеста и какво искаме, подчерта председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов,цитиран от БТА. Той добави, че синдикатите не показват мускули, а оттеглянето от поста на Бъчварова е искане на хилядите служители на МВР.

Протестиращите полицаи, пожарникари, надзиратели в затворите от цялата страна въпреки това предизвикаха ръководството на МВР да продължи диалога с тях, но открито - в ден и място с арбитър медиите. Тогава ще се разбере кой се изразява политически, кой говори неясно и дава неясна информация, обяви Валентин Попов.

Ораторите на митинга определиха състоянието на сектор "Сигурност" като "будна кома". Основното им недоволство е срещу пакета от промени в КСО, свързани с възрастта за пенсиониране. Те искат също да бъдат спрени командировките на турската граница, край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд, стопиране на структурни промени в МВР.
Очаква се по-късно до НС да бъде изграден символичен протестен палатков лагер.

Лозунгите на недоволните бяха "За реформа в МВР", а основният въпрос - "Кой стои зад нас и защо се опитват да политизират проблемите ни". Те скандираха "И ние имаме права", "Европа е и за нас", носеха сини знаменца "Заедно можем повече".

Митингът започна с българския химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите и инвалидизираните служители от сектор "Сигурност". Представители на Панагюрище донесоха и знамето на Априлското въстание, а кабагайди подгряха участниците преди началото на протеста.

Недоволните получиха подкрепа от хърватските и румънските синдикати. Румяна Бъчварова трябваше да е тук и да отговаря на вашите въпроси. Ако я е страх, трябва да си подаде оставката, обърна се към българските си колеги представителят на румънския полицейски профсъюз S.N.P.P.C.

Протестното шествие се отправи към НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във