Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестират мярката за неотклонение на И.К. и С.Т., обвинени в транспортиране и укриване на млада жена, държана в принудително положение и лишена противозаконно от свобода

Районна прокуратура – Бургас протестира определение на Районния съд в града, с което е взета мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Иван К. и Станчо Т. Те са обвинени за това, че действайки като съизвършители (заедно с третия обвиняем Кольо К., който се намира в чужбина и поради тази причина не е задържан от органите на МВР) са транспортирали, укривали и държали в принудително подчинение млада жена, като деянието е извършено чрез използване на принуда, а пострадалата е била и противозаконно лишена от свобода. Целта е била младата жена да бъде използвана за развратни действия в чужбина. Престъплението е осъществено за времето от 26.03.2020 г. до 14.05.2020 г. в град Бургас, квартал „Черно море“. То е квалифицирано по чл.159а, ал.2, т.2 и т.3, вр. ал.1 от НК.

Обвиняемите са задържани благодарение на отличните действия на служителите и разследващите полицаи от ОД на МВР – Бургас.

В протеста е посочено, че наблюдаващият прокурор при Районна прокуратура – Бургас намира постановеният съдебен акт за неправилен. Изводът е мотивиран от изложени доказателства, според които съществува обосновано предположение за това, че Станчо Т. и Иван К. са извършили престъпленията, за които са обвинени. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че двамата обвиняеми биха могли да се укрият или да извършат ново престъпление. В протеста е посочено, че „задържане под стража“ е адекватната мярка, която да бъде взета спрямо двамата обвиняеми. Единствено тя би възпрепятствала възможността те да продължат престъпната си дейност. В тази насока е и твърдението, че определената сега марка за неотклонение „домашен арест“ трябва да бъде търпяна на същия адрес, на който е извършено престъплението, което предоставя възможност за упражняване на въздействие спрямо други жени, пребиваващи на същото място. В протеста е посочен и фактът, че обвиняемите демонстрират висока финансова стабилност, което е в противоречие на статута им на безработни. Тази финансова стабилност и контактите им извън страната биха могли да спомогнат евентуално тяхно укриване от провоохранителните органи.

Протестът на Районна прокуратура – Бургас трябва да бъде разгледан в заседание от Окръжния съд в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във