Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестират оправдателна присъда срещу подсъдими за пране на големи суми пари

Софийска апелативна прокуратура ще протестира оправдателната присъда срещу подсъдимите Е.М. и Д.А., обвинени за престъпления по НК.

Държавното обвинение счита определението на съда за несправедливо. Съдът е направил неправилна оценка на доказателствения материал, свързан с престъпния произход на средствата – предмет на престъплението. Налице са безспорни писмени материали, които потвърждават, че парите са придобити вследствие на незаконни действия в Руската федерация, както и за използване на документи с невярно съдържание.

Подсъдимата Е.М., в качеството на управител на търговско дружество, получила по банкови сметки парични суми от юридическите лица в Руската федерация, за които знаела, че са придобити чрез престъпление, което не попада под наказателната юрисдикция на България. Тя създала и управлявала организирана група заедно с други 4 лица, която в нарушение на лицензионните изисквания и условия извършвала банкови операции, свързани с извличане на доходи. Полученото имущество по тези преводи е в особено големи размери – 604 661 205,99 евро и 332 452 023 щатски долара. Освен това Е.М. извършила 3376 финансови операции – наредила парични преводи от банкови сметки с титуляр управляваната от нея фирма, като имуществото е в особено големи размери – 593 158 006,32 евро и 330 632 799,07 щатски долара, и е придобито чрез престъпление.

Посредством 2 846 деяния подсъдимата превела суми извън страната по банков път, използвайки документи с невярно съдържание – фактури, в които били удостоверени неверни обстоятелства относно клиентите по доставките. Размерът на тези преводи е 156 391 430,24 евро и 304 096 027,64 щатски долара. С действията си Е.М. нарушила разпоредби на закон и на обнародван акт на БНБ относно режима на сделките и задълженията за тяхното деклариране.

Престъпните деяния са били извършени от подсъдимата в съучастие с Д.А., който умишлено я улеснил, като организирал изготвянето на документи за обосноваване на финансови операции – фактури, договори, заявки; давал й съвети и разяснения пред длъжностни лица относно основанието и произхода на сумите по финансовите операции.

След проведеното разследване по досъдебно производство двамата подсъдими са били предадени на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура и осъдени от две съдебни инстанции на по 10 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 698 982 056,01 лева.

Върховният касационен съд върна делото на въззивната инстанция с мотив за процесуални нарушения от страна на съда. След повторно разглеждане на делото Софийски апелативен съд призна Е.М. и Д.А. за невинни по всички повдигнати обвинения.

Софийска апелативна прокуратура в законоустановения срок ще внесе в съда протест срещу оправдателната присъда спрямо двамата подсъдими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във