Параграф22 Weekly

§22 Новини

”Протестна мрежа” иска ликвидация на ББЦ

"Протестна мрежа" настоя прокуратурата да поиска от съда разпускане на партията на Николай Бареков - "България без цензура" заради незаконното й уж финансиране. Данни и факти за дейността на учреденото от Николай Бареков гражданско сдружение "България без цензура" и на политическата партия със същото име бяха предоставени на прокуратура днес, съобщиха от протестната организация. Този сигнал е допълнение към подадения на 25 февруари 2014 г. сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и Николай Бареков, в който се съдържа информация относно начина, по който последният заобикаля закона и финансира незаконно партията си, уточниха от "Протестна мрежа".


Протестърите очакват прокуратурата да прецени дали не трябва да отиде и по-далеч и да поиска разпускане не само на партията, но и на свързаното с нея НПО. Според тях то е официално създадено за "непартийна дейност", но всъщност е начин Бареков "да финансира по незаконен път партията си с близо половин милион лева, които отделно от това са и с неизяснен произход".


През януари т.г. Бареков обяви, че ще направи лично дарение от 480 000 лева от своята банкова сметка към сметката на гражданското сдружение, с което ще финансира политическата си формация.


От "Протестна мрежа" са предоставили и нови данни, пораждащи съмнение за търговия с влияние, неясно финансиране на медийната група на Пеевски от Корпоративна търговска банка и на други, свързани с нея юридически лица. "Поради наличието на данни и факти, пораждащи съмнение за пробив в системата на национална сигурност във връзка с издадения допуск до най-високо ниво на класифицирана информация (включително NATO SECRET и EU SECRET) на Делян Пеевски, копие от сигнала е изпратено и до всички 33 партньорски служби на ДАНС от ЕС и НАТО", заявиха още от антиправителствената организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във