Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестна вълна срещу джендър стратегията за детето

Поредна вълна от протести срещу уж спряната Национална стратегия за детето (2019-2030 г.). Възмутени родители блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София, аналогични прояви имаше в Бургас и Варна,  планирани са автопоходи и шествия в Сандански, Пловдив, Ямбол, Благоевград, Русе. Обявен е и национален протест срещу промените в Закона за закрила на детето, който ще се проведе в столицата на 28 септември.
"Спрете социалното отвличане на децата", "Не на джендър обучението", "Спрете геноцида върху семейството" призоваха несъгласните с пълзящата реализация на поръчаната отвън с джендър финансиране стратегия.

Управлаващите бяха изобличени, че прокарват на тъмно принципите й чрез изменения в 29 нормативни акта, който протестиращите се заканват да изпратят с подписка в Конституционния съд.  За пореден път беше посочена т. нар. норвежка идеология "Барневерн", според която нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи. От социалното министерство пък разпространиха позиция, че твърденията на недоволните били неверни, а влизащите в сила от първи януари законови промени били единствено в подкрепа на децата и техните семейства.

При предишната протестна вълна през май властта разигра поредния фарс по темата. "На социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин, като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма. Във Фейсбук и протести готвят. Такава стратегия няма! Защо продължават да лъжат, не знам!" заяви тогава премиерът Бойко Борисов. Но и даде да се разбере, че ще наложи стратегията рано или късно. 

"Много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето. Стратегията ще бъде приета едва когато мине през всички обсъждания. Да са сигурни хората - това са спекулации, че ще дойдат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка. Целта на стратегията е да защити тези деца, които са попаднали в такива семейства". Министър Петков потвърди, че стратегия има, и тя работата по нея ще продължи "най-рано през юни, защото в момента обстановката не позволява нормален диалог".

Последва парламентарен контрол с коментар в детайли на социалния министър за стратегията, която според премиера ту я няма, ту я има. Напълно неоснователни били изразените в социалните мрежи притеснения на родители, че държавните органи ще отнемат деца при фалшиви сигнали. Още в Закона за закрила на детето от 2003 г. имало разпоредба, че всеки е длъжен да уведоми социалните служби, ако узнае за дете с нужда от държавна закрила. След което Бисер Петков увери категорично, "че нито в проекта на стратегия за детето, нито в законодателството се предвижда отнемане на права на родители".

Самият Бисер Петков се извъртя обаче отново по абсурден начин: “В този контекст искам да подчертая, че не само няма Стратегия за детето с времеви хоризонт 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане." Не се работело и по проекта на Закон за детето, който беше готов още през 2012 г. и предизвика същото недоволство. По цял закон не се работело, но промените му в същата насока се оказват готови за влизане в сила.

Ако забелязвате някаква разлика с безочливите и гнусни извъртания за Истанбулската конвенция, моля обадете се. И там уж ставало въпрос за защита от домашното насилие, но само на жените, и най-вече на джендърите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във