Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестър №1: Чакаме с нетърпение да заведат дела срещу нас

„МВР са професионално некомпетентни, правно неграмотни и интелектуално импотентни. Правото на протест е фиксирано в Конституцията“, посочи Николай Хаджигенов относно заявката МВР да сезира прокуратурата за блокадата на АМ „Марица“, в която той участва. Юристът е поискал от директора на Областната дирекция на МВР в Хасково да дефинира нарушението на обществения ред. „И той не можа“,коментира адвокатът в предаването „Преди всички“.

"Чакаме с нетърпение да заведат дела срещу нас. Правото на протест поглъща всички възможни дребни нарушения на закона, за които твърди правителството. Правото на протест е основно човешко право, един от основоположните стълбове на демокрацията“, подчерта адвокат Хаджигенов.

Той е на мнение, че „свободата има цена и всеки един от нас трябва да плати своята цена. И да, ако това трябва да означава да пречим на някой друг, ще пречим. В крайна сметка, идеята на протеста е точно това – да пречи. Другият вариант е революция, дайте да грабнем пушките и да целим само правителството и МВР. Не, нали? Явно не е това решението.“

„Никой от нас не упражнява насилие, освен спрямо корумпираното правителство и то защото е корумпирано. И защото именно правителството упражнява насилие срещу собствените си граждани – държат ни като роби, бият ни като роби, водят ни като роби“, коментира още Хаджигенов пред БНР.

Ескалация на протеста по думите му не означава „това, което гърми в главата на Гешев и Борисов – крайцерът „Аврора“ и топовни изстрели, макар че е изкушаващо. Не, ескалация на протеста означава множество и различни демонстрации и мирен протест. Най-ефективното средство е това – мирен протест. Ескалация означава национална стачка. Единствените, които сънуват гърмежи и кръв, са Борисов и Гешев. Ние, протестиращите, сме си с акъла.“  

Facebook logo
Бъдете с нас и във