Параграф22 Weekly

§22 Новини

Протестът пред Съдебната палата в Пловдив е пряк натиск над съда

По време на днешното си заседание, Висшият съдебен съвет(ВСС) прие декларация по повод на протестните действия, провели се пред Съдебната палата в Пловдив на 14 февруари 2014 г. В декларацията се посочва: "На 14 февруари в гр. Пловдив пред сградата на Съдебната палата, се проведе митинг на граждани, последван от шествие по улиците на града. В същото време състав на Апелативен съд Пловдив разглеждаше гражданско дело с предмет спор за собствеността на "Куршум джамия" в гр. Карлово и страни Мюсюлманското изповедание (Главно мюфтийство) и Община Карлово.


Без да отрича правото на гражданите на мирни събрания (Чл. 43 ал. 1 0от Конституцията на Република България), ВСС намира, че протестът премина във форма на пряк натиск по отношение на съда. Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори. ВСС с тревога отбелязва, че подобно публично събиране се провежда за втори път пред сградите на съда в Пловдив, а последвалите събития по улиците на града на 14 февруари доведоха до груби нарушения на обществения ред. ВСС напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл, работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите.


Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така - върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран".

Facebook logo
Бъдете с нас и във