Параграф22 Daily

§22 Новини

Протестът се разраства и радикализира, ченгетата използват сълзотворен газ срещу народа

Ескалира напрежението на протеста в София. Чува се пукот от бомбички пред сградата на бившия Партиен дом. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ. "20 полицаи са обгазени, не мога да кажа точна с какво. Ако положението ескалира, ще използваме силови средства", заяви по време на брифинг директора на СДВР комисар Георги Хаджиев. "Длъжни сме да запазим живата не само на колегите, но и на гражданите. Ние сме там, за да запазим гражданския мир", заяви още той и посочи, че полицаите се замеряни с камъни и твърди предмети от протестиращите.

Хаджиев отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста.

По-късно МВР разпространи следния текст:

"Въпреки многократните ни призиви гражданите да изразят мирно своето мнение, агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 полицаи са пострадали, по тях са хвърляни камъни и други твърди предмети, има и обгазени -  каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той уточни, че по тази причина се е наложило полицейските служители да използват помощни средства за лична защита. Ако напрежението ескалира допълнително, служителите на реда ще използват физическа сила и помощни средства, както вменено по Закона за МВР. Ние сме длъжни да запазим своите и живота и здравето на гражданите – подчерта старши комисар Хаджиев и изрази надежда, че хората ще се вслушат в призива, за да се намали напрежението пред Народното събрание и да се запази гражданския мир.

Търсим диалог с гражданите, но за съжаление от тяхна страна не срещаме разбиране. По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка ситуация и проявяваха агресия срещу полицаите, включително бе използван и газ. Това беше и причината на първа линия да излязат полицаи с каски – информира старши инспектор Иван Георгиев от отдел „Охранителна полиция“ – СДВР. Той отново подчерта, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има задържани - за носене на забранени предмети, за отнемане на полицейски атрибути, за качване върху служебни автомобили".

А ето какво написаха в социалните мрежи за протеста:

Иванка Ватева
От Стара Загора и Харманли пишат, че полиция спира за проверка ВСИЧКИ коли в посока София.

Адвокат Николай Хаджигенов
Чух че съм арестуван?
Очевидно не съм, но депутатите са.....

Nikol Kelly
Подкрепа от Чикаго ние ви подкрепяме. При нас е 2 сутринта но българите ви гледат и подкрепят!
Оставка мафията вън

Очаквайте още подробности!

Facebook logo
Бъдете с нас и във