Параграф22 Daily

§22 Новини

Проучват ефективността на съдебните интернет страници

Проучване на ефективността на интернет страниците на 32 съдилища в Южен централен район започва "Алианс за регионално сътрудничество и развитие", сочи Haskovo.NET. Мониторингът ще бъде извършен по проект по ОП “Добро управление“ в партньорство с Фондация "Общество за правосъдие". Идеята е да се изгради методика, която ще бъде дадена под формата на препоръки за въвеждането в ред на визията на платформите на съдилищата и начина, по който информацията се качва в тях. Целта е те да бъдат оеднаквени, което ще даде възможност за по-бързото ориентиране в тях.

По проекта ще се извърши и мониторинг на избора на съдебни заседатели от общинските съвети, за да се изведат най-добрите практики. Ще бъде направено и
обучение по ключови компетенции на заседателите. Ще се популяризира и системата за правна помощ, тъй като тя е малко известна сред гражданите и в  момента основно битува схващането, че финансовата невъзможност, ограничава достъпа до правосъдие, отбелязаха изпълнителите на проекта.

На шест езика ще бъдат издадени и брошури с правна информация за чужди граждани. Партньорите, съвместно и с община Маджарово, работят и по проекта "Форум за приложна демокрация". Идеята тук е да се стимулират гражданите за по-активно участие при формирането на местните политики и по-добро местно управление.

От община Маджарово вече имат опит в тази посока със създадения Констативен и координационен съвет. В него се решават проблеми с гражданско участие от
междусъседски неуредици до разпределянето на средствата по най-необходимия начин в перата на местния бюджет. По този проект ще бъде издаден наръчник с информация за това къде, кога и как гражданите могат да участват в различни инициативи, свързани с местната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във