Параграф22 Daily

§22 Новини

Провал на всички механизми за контрол на банковия сектор видя Жельо Бойчев

„Ситуацията показва, че има провал на всичките механизми за контрол и регулация на банковия сектор". Това заяви по темата за кризата с КТБ депутатът от БСП лява България Жельо Бойчев пред БНР. Помолен да коментира евентуалното назначение на Иван Искров в Черноморската банка за търговия и развитие, Жельо Бойчев оцени такова действие като ненормално.„Това ще взриви за пореден път доверието на българските граждани към политическата система", добави депутатът. Според него такъв тип назначения категорично остават усещането за сделка. „Държавният интерес трябва да бъде защитен", категоричен бе Бойчев. По думите му решението на проблема с КТБ минава и през оставката на управителния съвет и на гуверньора на БНБ.

„Прихващанията ще бъдат за сметка на обезпечените кредити, които в процесите на несъстоятелност ще могат да бъдат усвоени и ще послужат за изплащане на средствата, които Фондът за гарантиране на влоговете ще изплати на гарантираните депозити", коментира Бойчев. Според него продължителната процедура на особен надзор е довела до ситуация, в която засегнати от случая с КТБ търсят решение и спасение на своите интереси.

Жельо Бойчев коментира и позицията на червените по отношение на сегашното коалиционно управление на страната. По думите му, позициите на ПЕС и БСП за правителството са в унисон. Като агрумент той изтъкна, че депутатите от левицата са гласували против това правителство. „Ясно беше казано, че тази коалиция 2+2 е всичко друго, но не и публична и прозрачна", каза още социалистът. Според него в четворната коалиция има несъвместими разбирания и политически тези и това ще става ясно оттук нататък с гласуванията на бюджета и на законопроектите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във