Параграф22 Daily

§22 Новини

Проверяват сигнал за полицейско насилие над протестър в Благоевград

Полицията в Благоевград започна вътрешна проверка след публикации в медиите за отправени заплахи и употребена физическа сила срещу протестиращ гражданин. Николай Кутанов от Благоевград твърди, че двама служители на полицията са му отправяли закани, а единият от тях го е ударил в корема по време на рутинна проверка на пътя.

Случаят се разиграл късно снощи, когато благоевградски протестиращи се връщали от Кресна, където за повече от час международният път Е-79 беше блокиран. Преди обед опит за спиране на движението по пътната отсечка имаше и на входа на Благоевград. Тогава Кутанов попитал един от служителите на реда дали би умрял за България, както той: „Просто бях адски изненадан защо той реагира по този начин при условие, че ние сме на тяхна страна“.

По думите на Кутанов колега на ударилия го полицай го заплашил със „сериозни проблеми“:„Единият ме заплаши, а другият ме удари“.

За полицейския произвол, за който потърпевшия твърди, че има свидетели, Кутанов ще сезира прокуратурата и всички институции, имащи отношение към случая. Междувременно стана ясно, че със заповед на областния директор на МВР Дойчин Дойчинов е разпоредена вътрешна проверка по случая, която трябва да изясни дали полицаите са превишили своите правомощия, както твърди потърпевшия.

Протестът в Благоевград тази вечер ще бъде пред сградата на полицията, съобщиха организаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във