Параграф22 Daily

§22 Новини

Проверяват столичното следствие за изчезналите тефтери, били унищожени още на 16 октомври

Заради скандала с откраднатите тефтери на Филип Златанов прокуратурата ще провери началника на Столичната следствена служба Петьо Петров. Проверката е разпоредена заради изказване на експерта Стефан Бенчев, от чиято чанта изчезнаха суперважните веществени доказателства, че следовател е знаел за това от самото начало. Пред БНР днес той заяви, че след като първо подал сигнал на тел.112, а на следващия ден внесъл жалба в 6-о РПУ, се свързал и със следовието.

"Следователят по делото беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана преди да излязат публикациите в медиите", обясни Бенчев и на практика опроверга главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че разследващите са били уведомени чак в понеделник за случая, когато и бе образувано разследване за кражбата. Ще бъде проверено конкретно защо шефът на ССлС не е уведомил за това прекия си началник - градския прокурор Христо Динев, както и главният обвинител Сотир Цацаров.

Петьо Петров е известен с прозвището Еврото, след като в съда се разбра, че не бившият военен министър Николай Цонев му е предложил подкуп от 20 000 евро, а той сам го е поискал. По случая с тефтерите вече беше разпоредена проверка на действията на служителите на МВР, приели сигнала на Бенчев, както и на режима за съхраняване на веществени доказателства в столичното следствие.

Днес политици припомниха, че още на 17 октомври сайтът faktor съобщава, че е възможно тефтерчетата да са изчезнали, да липсват страници от тях страници или да са манипулирани.

„Човек от съдебната система ми подсказа, че може би тефтерчетата на Филип Златанов ги няма, че може би са унищожени или са заличени части от тях. Година и половина никой не е виждал оригиналите”, коментира пред Нова телевизия главният редактор на сайта Стойко Стоянов. По думите му става въпрос за информация, че към датата 16 октомври бележниците вече са унищожени, а сега контролирано се пускала  информацията, че са откраднати.

По-рано днес вътрешният министър Веселин Вучков беше изслушан в парламента по повод изчезването на тефтерчетата. Той заяви, че МВР не може да даде отговори на най-важните въпроси, защото първоначално не е знаела, че става дума за тях, а последващото разследване се води от прокуратурата.

В жалбата си до полицията Бенчев написал само, че става дума за тефтери и експертиза на прокуратурата, без да уточнява за какво става дума. Вучков заяви още, че кашата с експертизите е много голяма и са нужни законови промени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във