Параграф22 Daily

§22 Новини

Проверяват училището в с. Рабиша, община Белоградчик, за престъпления от общ характер

Окръжна прокуратура-Видин се самосезира по повод информация на Медия Северозапад и действия, предприети от Министерството на образованието и науката.

В излъчения журналистически материал са изнесени редица данни за злоупотреби, свързани с дейността на Основно училище „Васил Евстатиев Априлов“ в с. Рабиша, община Белоградчик. Съобщава се, че по документи в училището се обучават 28 ученици на различна възраст. За издръжката на учебното заведение община Белоградчик предоставя около 50 хиляди лева годишно, като е осигурен и училищен автобус. Средства за изплащане на заплати на учителите и на помощния персонал, които са в състав от около 15 лица, се изплащат от държавния бюджет. Всички работещи в училището получават месечните си възнагражденията. Създадени са условия за пълноценното му функциониране.

В журналистическото разследване се посочва, че в действителност занятия не се провеждат, в училището не се обучават деца и осигурения за тях автобус не пътува. Освен това в ежедневно работещ ученически стол не се хранят деца.

Непосредствено след излъчването на репортажа органите на Министерството на образованието и науката са предприели проверка, която към настоящия момент не е приключила.

Окръжна прокуратура – Видин възложи на ОД МВР - Видин извършването на проверка за наличие на данни за престъпления от общ характер - престъпления по служба, присвояване, документно престъпление или друго престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във