Параграф22 Weekly

§22 Новини

Психично болен тормози ученици във Велико Търново

Уплашени родители сигнализираха за случай във Велико Търново, аналогичен с този в Лясковец. Училищното ръководство ги посъветвало да не обръщат внимание.
Родителите разказват, че мъж с неадекватно и агресивно поведение почти всяка вечер заплашва с нож ученици от гимназията по икономика във Велико Търново.
Оказва се, че около 30% от настанените в психиатрични заведения пациенти са там именно заради заплаха за околните. Единен регистър на хората с психични заболявания обаче у нас няма.
Притеснени след трагедията в Лясковец, баща и дъщеря разказват за аналогична ситуация.„Нож в ръцете на психопат какво ви говори. Това е на крачка от вземане на човешки живот... Този човек всява страх", разказва мъжът.
„Казват, че ги е заплашвал да ги наръга с кол и след това да ги нареже... Той просто обикаля покрай училище", казва ученичка от гимназията. Тя го е виждала с нож, кол, голяма пръчка и даже сатър.
По думите им, училищното ръководство ги посъветвало да не му обръщат внимание, защото мъжът видимо е с отклонения.Психиатрите отдавна предупреждават, че липсата на система, в която да се вписват болните затруднява поддържащото им лечение.
"Когато нямат близки, няма кой да ги подкрепя и те не се лекуват. Няма начин, по който да видиш дали тези хора си взимат лекарствата дали са отишли на лекар", казва националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.
Освен за регистър с ограничен достъп за медици, нейните колеги настояват и процедурата от полицията до съдебномедицинската експертиза да се облекчи максимално, за да се реагира по-бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във