Параграф22 Daily

§22 Новини

Психоактивно вещество е предлагано на около 29 % от учениците, сочи анкета

На около 29 % от учениците между 12 и 18 години е предлагано някакво психоактивно вещество, съобщи Елмира Нешева от Център по наркомании, на работна среща на служители на МВР и представители на Столична община. Влиянието на средата се характеризира според вида на училището - дали е основно или средно, кварталът, в който се намира училището, училищната политика по отношение на сигурността, до колко учителите са обучени за разпознаване на проблемите при децата, посочи тя. Някои от най-честите проблеми в училищната среда са - тероризиране и заплашване на по-малки ученици, изолация, сексуален тормоз, разпространяване на слухове, дребни кражби, липса на дисциплина, разделение на учениците по възраст, пол, етнически причини.


Необходимо е да се засилят мерките на пропускателния режим и видео наблюдение, да има отделен вход за посетители, както и да се изолират неосветените и запуснатите места. Добре е, да се картографират рисковите места в района на училището, за да може тези места да бъдат научени от учениците и учителите. Важно е да има добър контакт с органите на МВР, както и да се повиши ролята на родителите, които трябва да са в непрекъснат контакт с учителите и директорите на учебни заведения.


През 2012 г. за учениците от 9 до 12 клас, най-употребяваният наркотик, е марихуаната, следван от амфетамини и хашиш. През последните 30 дни на тази година, най-много се е употребявала марихуаната, от всеки трети ученик , каза тя. По думите й - мотивите за употребяване на психоактивни вещества са желание на децата да бъдат като другите, стремеж към приобщаване към определена група, натиск от страна на връстниците, стремеж към творческо вдъхновение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във