Параграф22 Daily

§22 Новини

Психолози взели 81 млн. долара от програмата за мъчения на ЦРУ

Програмата на ЦРУ „Подобрени техники на разпит” е предизвиквала болка, навредила е на репутацията на САЩ и е направила двама психолози приказно богати - взели са общо 81 млн.долара хонорари. Докладът на американския Сенат, който бе публикуван във връзка с тайната антитерористична програма отбелязва, че ЦРУ е сключило договор с двама психолози, които трябвало да присъстват на разпитите на затворници, пишат световните медии.

Двамата учени са били избрани заради теорията им за „придобитата безпомощност”. Според доклада, през 2005 г. двамата психолози са основали компания, специално заради съвместната си работа с ЦРУ. В доклада двамата изпълнители, помогнали за разработване на методите за разпит, са назовани с псевдонимите Грейсън Суигърт и Хамънд Дънбар, въпреки че тяхната самоличност бе разкрита - доктор Джон Джесън и доктор Джеймс Мичъл, които са управлявали компанията „Споукейн”.

Двамата са започнали да работят на освободен от данъци дневен хонорар от 1000 долара и в крайна сметка са подписали мащабен договор, чиято стойност е надвишавала 180 милиона долара. Договорът е изтекъл през 2009 г., но за това време двамата психолози са получили 81 милиона долара. Тогава те са подписали и многогодишен договор за обезщетение, след като съществуването на програмата е станало обществено достояние.

В доклада има потресаващи примери за прилаганите от ЦРУ методи. Така например през ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ. Други затворници били лишавани от сън 180 часа, като през това време ръцете им са били оковавани с белезници над главите и са били "хранени" с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като "тъмница", където арестантите били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, "бомбардирани" със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.

 "Докладът е така претъпкан с подробности за варварско и нечовешко отношение, че поставя под въпрос ценностите, залегнали в ядрото на идентичността на нацията", коментира британският в. "Индипендънт".

Това е един от най-мрачните епизоди в историята на страна, която смята себе си - в много отношения и в някои епохи не безоснователно - за пътеводна светлина за света, пише пък в. "Гардиън".

Facebook logo
Бъдете с нас и във