Параграф22 Daily

§22 Новини

Пълен текст на интервюто на главния прокурор Иван Гешев, дадено днес по Нова ТВ

Репортер Илияна Шишкова (ИШ):Добро утро. Намираме се на теротирята на Чирпан, където тече поредната полицейска акция срещу битовата престъпност. Какви са резултатите ?. Това ми е въпросът към главния прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев(ИГ): Добро утро! Естествено, че има резултати. След малко ще влезем, с колегите ще обсъдим и след това ще ви ги оповестим  ако имате желание да ги чуете.

ИШ: Вчера ситуацията с Васил Божков предизвика  смут в държавата. Каква е информацията, с която разполага прокуратурата?

ИГ: Нямаме официална информация, че г-н Божков е освободен от ареста в ОАЕ. Странно е, че (изобщо) е бил задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взима паспорта и им се забранява да напускат страната. Така че учудващо е, ако е бил задържан толкова дълго време. Това не влияе по никакъв начин на екстрадицията, искаме той да бъде върнат в България като всички други – като Арабаджиев, като Миньо Стайков, като Баневи. Това е. Върша си работата.

ИШ: Днес трябва да бъдат изпратени документите в ОАЕ за екстрадицията. Имали нещо ново в тях, някакви нови обвинения?

ИГ:Естествено, че има нови обвинения, вкл. и по линия на културно-историческите ценности.

ИШ: Г-н Гешев, миналата седмица и премиерът и президентът замесиха името Ви в скандала по между си. Г-н Радев заподозря координирана атака срещу себе си, която идва от Вас и от г-н Борисов. Как ще коментирате тези твърдения?

ИГ: Гледам че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов – кого да размаже прокуратурата и кого да не размаже. Разни бизнесменчета и социално слаби консултантчета като Домусчиев и Ковачки -  и те дават акъл. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват по прокуратурата. Трябва да е ясно едно: прокуратурата, и аз като главен прокурор, няма да допуснем прокуратурата да бъде замесена в дребни политически и бизнес играчки. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Прокуратурата е независима институция.

Това, което мога да кажа е, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим го очакват българските граждани. Да им осигурим ред и спокойствие и те вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо, за което са ги избрали българските граждани.

Прокуратурата е наясно със себе си. Знае срещу какво се изправя, знаем че срещу нас се обединяват бизнеси, бизнесмени, политици и и откровени крадци, но сме твърдо решени да дадем на българските граждани това, което очакват. И политиците да им дадат това, което очакват и за което са ги избрали.

ИШ: Споменахте името на собственика на нова ТВ г-н Домусчиев. Той нещо конкретно да ви е казвал...?

ИГ: Мисля, че и той даваше съвети по вашата телевизия. Нали така! Пак казвам: прокуратурата много добре знае какво ще свърши и какво очакват (от нея) българските граждани. Имаме твърдо намерение да го свършим. И нямаме нужда да бъдем съветвани и да бъдем замесвани в някакви такива дребни политически и бизнес игрички.

ИШ: Друга важна тема е приватизацията. Вие разпоредихте на ДАНС проверка на сделките за приватизацията. Какво очаквате да се свърши и за какво време назад?

ИГ: За нас не е толкова важно да покажем истината и в крайна сметка българските граждани да си направят извода за моралната отговорност на тази безобразна кражба кражба или бандитска приватизация, както я наричат българските граждани. За нас е по-важно да има наказателна отговорност за тези, които откраднаха залъка от устата на българските граждани и с техните пари, с техния хляб, със създадените от тях заводи, живеят добре, купиха скъпи коли и обикалят света.

За нас е по-важно да се търси наказателна отговорност. Затова политиците, пак казвам, да не си правят вятър на устата, а да се хванат за ръце и след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост и тези крадци, а те са крадци, не знам дали чухте вчера  и проф. Стив Ханке какво каза, да ходят там където им е мястото. Да бъдат изправени пред съда и за влизат в затвора.

Това е! Благодаря Ви!

Facebook logo
Бъдете с нас и във