Параграф22 Daily

§22 Новини

Първа официална визита в Квебек на висш държавен представител на България

"Все по-малко са въпросите, които могат да бъдат решени на национално ниво и все повече са тези, които могат да бъдат решени единствено и най-добре на ниво ЕС", с тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова започна своята лекция пред студенти и докторанти в университета "Лавал", провинция Квебек. Тя представи българската гледна точка относно ЕС, взаимодействието в съюза и с останалия свят - ползите и предизвикателствата.

Вицепремиерът открои въпросите на сигурността и добави, че ден след избора й за министър на вътрешните работи, тя участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел с останалите 27 вътрешни министри на страните членки. „Темите там бяха същите  като тези, които обсъдих в САЩ и Канада". Вицепремиерът подчерта, че членството на България в ЕС е шанс страната да участва във формирането на позициите по световните проблеми, което не би могла, ако бе единствено национална държава.

Вицепремиерът Бъчварова се срещна и с ректора на университета Дени Бриер, с когото обсъдиха възможности за сътрудничество. Университетът "Лавал" е един от най-големите изследователски центрове, с катедри в почти всички области, включително европейско право, криминология и др.

По време на визитата в Квебек вицепремиерът Бъчварова проведе среща и с министъра  по външни отношения и франкофонията на Квебек Кристин Сент-Пиер. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в областта на културата, франкофонията и в рамките на различни глобални инициативи. Това е първо по рода си посещение в Квебек на български  висш държавен представител в историята на двустранните отношения между България и Канада.

Според официалната статистика, в Квебек има около 30 хиляди души българска общност.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във