Параграф22 Daily

§22 Новини

Първата степен на самовзривилата се в САЩ ракета-носител е била изработена в Украйна

Първата степен на самовзривилата се на космодрум в САЩ ракета Antares е била разработана в Украйна, съобщава Nasaspaceflight.com.
„С дизайн, аналогичен на поректа който имат украинските ракети и като се основава на модела на първата степен на ракетата „Зенит“, тази степен е била разработана от конструкторското бюро „Южное“, се отбелязва на сайта. По-рано стана ясно, че двигателите на самовзривилата се в САЩ ракета са преминали преди това всички стадии на тестиране.

Ракетата носител „Антарес“ с безпилотен товарен кораб „Сигнус“ на НАСА експлодира шест секунди след старта си от космодрум в щата Вирджиния. „Антарес“ трябваше да се скачи с Международната космическа станция. На борда на „Сигнус“ имаше над 2290 кг храни и оборудване. Предвидено беше капсулата до влезе в орбита на 2 ноември, да се сближи с МКС, който да я „хване“ с роботизиран кран и да я скачи към себе си.

Според компанията производител на ракетата – „Орбитал сайънс“ – няма пострадали хора и са нанесени малки щети на наземните инсталации.

На специална пресконференция вицепрезидентът на „Антарес“ Франк Калбъртсън обясни, че се работи активно за изясняване на инцидента. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във