Параграф22 Daily

§22 Новини

Първи присъди за работници в незаконната фабрика за цигари в с. Труд

Процесът срещу групата за производство на незаконни цигари във фабриката в село Труд, се развива с главоломна бързина. Както е известно, фабриката беше открита при спецакция през юли 2019 година. Пет месеца по-късно Специализираният наказателен съд наложи наказания на 12 от работниците в нелегалната фабрика за цигари в пловдивското село. Присъдите са факт след като съдът одобри сключените от работниците споразумения с държавното обвинение, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, са получили ефективни присъди, съответно от 1 година, 1 година и 2 месеца, а двама - по 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията.

Осемте наети в производството чужденци – седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни и се споразумяха на условни наказания от три години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права.

Разследването срещу тримата основни участници в групата (български граждани), организирали нелегалното производство, продължава. Това са издирваният като организатор на производството бизнесмен Антон Арабаджиев, неговият приближен Ивайло Костурски и най-вероятно братовчедът на Арабаджиев Александър. Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в Специализирания наказателен съд.

Стана известно, че Арабаджиев е в Гърция, за него има издадена Европейска заповед за арест. Той вече има една условна присъда за фабриката за цигари в  Патриарх Евтимово, разбита през 2011 година. Условно наказание има и аверът му Костурски, за съхранение на цигари без бандерол. Както вече беше доказано, именно той е отговарял за настаняването на чуждестранните работници във фабриката в Труд, като ги е посрещал на летището и ги е придружавал до халето в селото.

Антон Арабаджиев и братовчед му Александър се занимават с бизнес с недвижими имоти и горива. Специализираният съд го пусна на свобода, тъй като на този етап няма данни да е свързан с организирането на производството. 

На 4 юли 2019 г., по време на действията по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в нелегалната фабриката бе намерена и иззета готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция.

Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в с. Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лева, а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с между 15 и 20 млн. лв. месечно в продължение на една година. В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във