Параграф22 Daily

§22 Новини

Първият апелативен съд в Москва остави Майкъл Калви под домашен арест

Първият апелативен съд с обща компетентност на град Москва призна решението на Московския градски съд за удължаване до 13 май на задържането под стража на основателя на Baring Vostok Майкъл Калви и на партньора на фонда Филип Делпал, обвинени в присвояване, за законно.

По-рано Московският градски съд удължи мерките за неотклонение - домашен арест на Калви, Делпал и на бившия директор на банка "Восточный" Алексей Кордичев до 13 май. Партньорът на фонда Ваган Абгарян, директорът на инвестиционния фонд Иван Зюзин, бившият управляващ директор на инвестициите на банката Александър Цакунов и директорът на дружеството "Първо събирателно бюро" (PCB) Максим Владимиров също са обвинени за кражбата на 2,5 милиарда рубли от банка "Восточный".

Разследването на случая е приключило, то съдържа около 75 тома доказателства. Всички обвиняеми са привлечени под отговорност за присвояване, извършено от група и в особено голям мащаб (част 4 от член 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Те се задържани под домашен арест и се запознават с материалите на делото заедно с техните адвокати. Разследването планира пълно запознаване с тези материали на всички обвиняеми преди края на последния мандат за удължаване на превантивната мярка - до средата на май.

В нарочен пресрелийз Фондация „Баринг Восток“ отбеляза, че смятат това решение на съда за неразумно. "Баринг Восток счита решението на градския съд в Москва да потвърди решението на първоинстанционния съд за удължаване на домашния арест за Майкъл Калви и Филип Делпал за неоснователно. Нашите невинни колеги продължават да бъдат заложници на търговския спор за банка "Восточный""и наказателното дело, според нас, е начин натиск върху тях“, коментираха пред ТАСС ситуацията в пресслужбата на фонда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във