Параграф22 Daily

§22 Новини

Първото заседание по делото за прекратяване регистрацията на "БНС - Еделвайс" започна с разпит на трима свидетели

Първото заседание по делото за прекратяване на регистрацията на сдружение "БНС - Еделвайс" започна с разпит на трима свидетели. Прокуратурата твърди, че сдружението извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура, както и че действа чрез представляващ орган - управителен съвет, който няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Установени са били и множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др.

На днешното заседание в Софийски градски съд бяха разпитани трима свидетели - един член на сдружението и двама симпатизанти. Те обясниха пред съда, че организацията има униформи, но те не са задължителни и се използват само при чествания на годишнини, свързани с исторически личности и моменти. Униформите били различни, нямало единна такава, и били съставени от шинели и офицерски ризи на Българската армия от различни исторически периоди. Единствените знаци по тях били логото на сдружението, а по копчетата на шинелите (старият герб на България или лъвче).

Единият от симпатизантите, който не е член на БНС, заяви пред съда, че от 2012 г. до 2019 г. е ръководил провеждането на Луковмарш и е подавал заявления за организирането му до Столична община. Той добави, че ръководителят на сдружението Звездомир Андонов му е възлагал да прави това.

Свидетелите са категорични, че по време на шествието се следи по участниците да няма символи, забранени от закона, както и лозунги с антисемитски послания. Според техните лични впечатления, по време на Луковмарш не е бил нарушаван общественият ред и когато имало съмнение за отделни лица, че ще направят провокация, се искало съдействието на полицията.

От показанията стана известно още, че сдружението организирало планински походи, футболни турнири и игри по Страйкбол (подобна на пейнтбол игра, симулираща военни действия).

Facebook logo
Бъдете с нас и във