Параграф22 Daily

§22 Новини

Пуснаха бившия екоминистър Нено Димов под домашен арест

Специализираният наказателен съд пусна бившият екоминистър Нено Димов под домашен арест, съобщава NOVA. По делото срещу него са представени и нови доказателства, които съдът прецени като пряко несъотносими, но отбеляза, че те са необходими с оглед разкриването на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото.

Според магистратите няма реална опасност Димов да се укрие. Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на ново престъпление.

Бившият екоминистър беше подведен под наказателна отговорност заради водната криза в Перник. Няколко пъти защитата на Димов искаше по-лека мярка за неотклонение, но съдът не го пускаше от ареста. Срещу Димов прокуратурата повдигна обвинение за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник и региона.

Според държавното обвинение той не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир „Студена“ е значително по-малък от разхода на вода. На по-късен етап Димов се сдоби и с второ обвинение - за концесията на "Юлен" в Банско.

Нено Димов е беше в управлението от квотата на „Обединени патриоти“, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. На поста като екоминистър го наследи Емил Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във