Параграф22 Daily

§22 Новини

Пуснаха двама от групата на „Килърите“ на свобода

Варненският апелативен съд днес измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на "Килърите". Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов, съобщиха от пресслужбата на регионалната магистратура.


До решението се стигна, след като на 27 февруари тази година Апелативният съд - Варна отмени присъдата на Шуменския окръжен съд в частта, с която подсъдимият Райчо Стойнев бе признат за виновен да е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев.


Съдът измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим във връзка с това убийство, като намали наложеното наказание "лишаване от свобода" от петнадесет години на седем години в затвор от закрит тип. Втората съдебна инстанция запази присъдата на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, припомнят от ВАС.


Стойнев бе задържан на 24 август 2010 година, а месец по-късно в ареста бе задържан и Петър Атмаджов. Бившият полицай и хижарят търпят най-тежката мярка за неотклонение почти от 4 години. Съдът намира, че няма опасност двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление.


В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите", като премахна най-тежката форма на наказание - "без право на замяна".


Тежките наказания са за сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Стоянов и Костов бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, но бяха признати за извършители на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов.


Присъдата на Янко Попов - Туцо бе намалена от 17 на 15 години затвор. Той е признат за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев. Доживотните присъди трябва да бъдат изтърпени при специален режим в затвор от закрит тип.


На 20 юни 2014 година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото "Килърите" на Варненския апелативен съд. ВКС отказа образуване на касационно производство и разпореди делото да се върне за администриране на Апелативен съд - Варна. Втората съдебна инстанция е уведомила всички страни по делото за изготвените мотиви, дала е срок за изготвяне на допълнение към подадените жалби и протест.


Всички жалби и всяко допълнение към тях, както и допълнение към касационния протест, ще бъдат изпратени до всички страни по делото, което да бъде надлежно удостоверено. Апелативният съд изпълнява всички указания и разпореждания на ВКС и след приключване на процеса по администриране на делото, то ще бъде изпратено във върховната инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във