Параграф22 Daily

§22 Новини

Путин и Лукашенко ще наблюдават в събота учения на стратегическите сили

Президентът на Русия Владимир Путин ще ръководи планираните за утре учение на силите за стратегическо възпиране с използването на балистични и крилати ракети. Това съобщиха от руското министерство на отбраната на фона на изострянето на отношенията между Москва и Вашингтон. В учението са задействани въздушно-космическите сили, Южният военен окръг, стратегическите ракетни войски, Северният и Черноморският флот, обявиха от министерството.

В прессъобщението се уточнява, че маневрите са предварително планирани, а целта е да бъде проверена готовността на органите на военно управление, бойните разчети, екипажите на бойните кораби и стратегическите ракетоносци и надеждността на въоръженията на стратегическите ядрени и неядрени сили. От военното ведомство съобщиха още, че по инициатива на американската страна за днес е насрочен телефонен разговор между министрите на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на Съединените щати Лойд Остин.

Междувременно за среща с президента Владимир Путин в Москва пристигна беларуският лидер Александър Лукашенко. Очаква се двамата да обсъдят сигурността в района и общи действия за гарантиране на националните интереси на Русия и Беларус.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди, че планира да се присъедини към руския си колега Владимир Путин при наблюдението на военните учения, които трябва да се проведат утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във