Параграф22 Daily

§22 Новини

Пътна полиция: 31 камери на триноги и още 150 мобилни обективи следят скоростта на пътя

Всяка от триногите камери на КАТ успява да заснеме между 100 и 200 нарушители на ден. 30-те уреда са единствените у нас, които се използват за засичане на шофьори с превишена скорост по тъмно. Пътна полиция разполага с 31 триноги камери, няколко стационарни и близо 150 мобилни, които засичат от патрулките. Радарите в патрулките на полицаите пък се ползват основно през деня. Полицаите разчитат най-вече на модерните триноги, обясняват от пътната полиция.

Полицаите най-често настройват уредите да засичат нарушители на разстояние до 200 метра. Те успяват, за разлика от останалите камери на КАТ, да снимат всички шофьори с превишена скорост, дори да са шест-седем наведнъж.

Когато не става дума за превишена скорост, пътните полицаи разчитат на малките камери в патрулките, които следят за корупция. С тях те засичат нарушения на пътя в движение. "Тези записи могат да се използват като доказателствено средство по отношение дори на нарушения, които са извършени, преди да бъдат спрени водачите за проверка или пък друг участник в движението", казва Мария Ботева от "Пътна полиция".

Шофьорите могат да проверят и дали отговарят на условията за златен талон – 6 години без нарушение, както и колко контролни точки имат. Очаква се до края на годината на пътя да следят 56 нови камери за превишена скорост, както и няколко системи за превишена средна скорост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във