Параграф22 Daily

§22 Новини

Пътна полиция засилва контрола за пияни шофьори

Полицейска операция за проверка на правоспособността и контрол за употреба на алкохол от водачи на моторни превозни средства е проведена от 7 до 9 август на територията на страната. Акцията е организирана от Главна дирекция “Национална полиция” с цел повишаване на ефекта от контрола спрямо две от най-сериозните предпоставки за възникването на тежки пътни инциденти с жертви и ранени. За двата дни на операцията са установени 150 водачи, шофирали след употреба на алкохол, съобщиха от пресцентъра на МВР. При проверката с дрегер е установено, че 91 от тях са се качили зад волана с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта, а 59 - с над 1,2 на хиляда. Най-много шофьори, употребили алкохол, са засечени на територията на ОДМВР-Бургас – 14, ОДМВР-Варна - 13, ОДМВР - Плевен и Пловдив – по 11 души. Контролните органи са установили и 132 неправоспособни водачи. Най-голям е техният брой на територията на ОДМВР- Варна – 18, ОДМВР – София - 16, ОДМВР-Пловдив – 12, Сливен, Шумен и Перник – по 9 души.

От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година. В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

Подобни специализирани операции за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и без правоспособност ще продължават и занапред, съобщиха от ГДНП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във