Параграф22 Daily

§22 Новини

Пътният контрол се извършва само от КАТ, „Охранителна полиция” нямат права на пътя

Служителите от „Охранителна полиция” няма да осъществяват контрол на пътното движение. Тази специфична дейност пътен контрол ще се осъществява само от полицаи със специална подготовка - служители на „Пътна полиция” в КАТ, изрично посочи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция за представяне на организационни мерки за контрол на пътното движение. „Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”. Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”. Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер”, посочи Вучков.

Той обясни, че преди обяд е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове. Те са насочени към създаване на условия за извършване на контрол на пътното движение само от специално подготвени служители на МВР при условия, които ограничават до минимум възможностите за корупция”, обясни министърът.

Основната цел на организационните мерки за контрол на пътното движение е да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите на МПС. „Ако такъв контакт се наложи, той да бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис”, добави министърът.  Според Вучков пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата. „Новият модел няма да намали възможностите за контрол и санкциониране на нарушения”, уточни министърът.

По думите му контролът на скоростния режим ще става по два начина. Единият е чрез стационарни камери, които издават електронен фиш. Те са 25 на територията на страната. Другият е чрез мобилни камери за електронен фиш, които са 148 на брой.

„Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи своя административен акт за установяване на административно нарушение в районното полицейско управление по местоживеене. Няма да се изпраща електронен фиш автоматично, а нарушителят ще бъде призован в РПУ”, обясни още Веселин Вучков

Facebook logo
Бъдете с нас и във