Параграф22 Daily

§22 Новини

PwC сама попадна под одит

Одиторската компания Pricewaterhouse Coopers попадна под подозрение, че е нарушила свещената крава - принципаnbsp; за независима оценка. Британският Съвет по финансова отчетност(Financial Reporting Council) е започнал разследване срещу нея заради съмнения, че компанията не е дала достоверно заключение за финансовото състояние на строителната компания Berkeley Group. Повод за разследването е преминаването на бивш съдружник от PwC на работа в Berkeley.


Британският Съвет по финансова отчетност се опитва да изясни дали специалистите на PwC са спазвали принципа за независимост при провеждането на одита на най-голямата във Великобритания по пазарната си капитализация строителна компания Berkeley Group.


Financial Reporting Council е независим регулатор, следящ за съблюдаването на нормите за добро корпоративно управление, надеждна счетоводна отчетност и честни одиторски стандарти. Berkeley пък е най-голямата британска строителна компания с офиси в Лондон и в Хонконг. Тя работи също така и в Русия. Но основната й дейност е в сферата на търговското и жилищното строителство във Великобритания. PwC вече подтверди, че е получила официално писмо от регулатора за началото на разследването.


По неофициални данни, споменатият от регулатора бивш партнер в PwC е мистър Глин Баркер. На интернет-сайта на Berkeley се споменава, че той е бил назначен за неизпълнителен директор на компанията още на 3 януари 2012 г., а преди това цели 35 години е работил в PwC. Последната му длъжност в одиторската компания е била заместник-шеф наnbsp; британския й офис. В Berkeley той възглавява и комитета по възнагражденията и е член на комитета по одита.


Съгласно добрите корпоративни стандарти в Англия, сътрудник на одиторска компании няма право да премине в управлението на компания-клиент до изтичане на срок от поне на две години от последния й одит, в който той е участвал.


Миналата седмица стана ясно и друго - че компанията Deloitte ще плати глоба от 14 млн. паунда за това, че не е успяла да избегне конфликт на интереси при консултирането на фирми като MG Rover и Phoenix Four. По-рано тази година пък Съветът по финансова отчетност съобщи, че е започнал разследване на фирмата Grant Thornton заради одита й на производителя на напитки Nichols.


Самата PwC през януари 2012 г. бе глобена 1,4 млн. паунда за грешки при провеждането на одита на JP Morgan Chase.


Дъщерната фирма на PwC в Русия бе одитор наnbsp; затворената вече нефтена компания ЮКОС. В 2007 г. тя бе принудена да изтегли обратно одиторските си отчети за ЮКОС за периода 1996-2004 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във