Параграф22 Weekly

§22 Новини

Работата на МВР се дължат на усилията на колегите

Резултатите на министерството през последните месеци са видни, заяви министър Цветлин Йовчев в ефира на БНТ. По думите му постигнатото по отношение на противодействие на организираната престъпност, задържаното количество наркотици и контрабандна стока, както и предприетите действия по отношение на битовата престъпност дават основание на колегите да имат самочувствие. Защото в основата на тези резултати са именно техните усилия, ентусиазъм и дори свръхнапрежение, което понасят. Във връзка с предприетите действия за преодоляване на битовата престъпност той подчерта постигнатия ефект - да има респект на престъпния контингент и да има реални резултати по отношение на сигурността на хората.


Вътрешният министър анонсира и бъдещите идеи в тази посока – през идната седмица предстои внасяне на доклад в МС със заложени в него пет програми, които министерството трябва да реализира, за да направи трайни тези резултати. Вицепремиерът отново припомни своята позиция, че  МВР не е в добра кондиция и това състояние не се дължи на процеси, които са започнали нито сега, нито по време на предишното управление, нито на по-предишното. Процесите и проблемите са дълбоки и наистина искат системен подход за решаване. Той заяви твърдото си намерение да наложи нещата в такова русло, че да се постигнат устойчиви резултати.  По повод трагичния инцидент в Лясковец вътрешният министър отново подчерта, че  главният секретар на МВР няма вина в случая и че  след като приключи проверката ще има ясна картина за проведената операция и допуснатите грешки. Той заяви убеденост, че незабавните действия са били необходими и дефинирани от обстоятелството да се защити животът на децата. Спазени са всички изисквания на закона и всички изисквания на нормативните документи. 


Позовавайки се на анализите за кризата в Близкия Изток, министър Йовчев посочи необходимостта от единен системен подход при решаване на проблема с миграционния натиск. Част от този подход е и изработването на модел на интеграционна стратегия, адаптиран към нашите условия с пет основни насоки – възможност за изучаване на българския език с цел комуникация, децентрализация, която да доведе до промяна в културните модели, усвояване на индивидуални знания и умения, които да позволяват успешно интегриране в обществото, политика за насърчаване на  интеграцията и не на последно място, политики, които ще гарантират, че тези модели на поведение ще останат устойчиви за продължителен период от време.


По думите на вътрешния министър Шенген в никакъв случай не е затворена врата. България и Румъния  отговарят на всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство и поставянето на политически аргументи за забавяне на членството ни не е добър подход. Той изрази очакването, че още в рамките на тази година този въпрос ще бъде отново възобновен.


Според Цветлин Йовчев на този етап разделението в обществото не е дълбоко и няма енергия за такива процеси, които могат да доведат до рискове за Националната сигурност. Вече управляваме стабилно процесите, свързани с кризата от миграционния наплив през нашата граница. Още преди да сме се справили напълно с този проблем, ни връхлита друга международна криза - тази в Украйна. Към момента с висока степен на вероятност имаме два риска, които са изцяло в икономическата сфера, посочи Йовчев.


Той бе категоричен, че като член на НАТО и на Европейския съюз България ще изпълни своите ангажименти. Нашата позиция е проевропейска и тя ще остане такава. Същевременно министър Йовчев поясни, че като лоялен партньор на европейското семейство поставяме открито възможните рискове за страната ни при евентуална ескалация на кризата, ясно формулираме нашите проблеми и очакванията ни от Европейския съюз. Именно това е в защита и в унисон с националния интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във