Параграф22 Daily

§22 Новини

Работна среща с представители на ОССЕ в ПРБ във връзка с предстоящите избори

Заместниците на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Пламена Цветанова и Даниела Машева, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и прокурор Клементина Паличева проведоха работно съвещание с представителите на мисията на ОССЕ в България - Ирини Скузу, правен анализатор, и  Илина Дякова - старши асистент на правния анализатор, във връзка с провеждането на изборите за 46-ото Народно събрание.

На срещата бяха обсъдени мерките, които Прокуратурата на Република България е предприела за спазването на закона при провеждането на избори и за противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Ръководството на прокуратурата запозна участниците в мисията на ОССЕ с извършените проверки и образуваните досъдебни производства срещу лица и престъпни групи, занимавали се с купуване на гласове по време на изборите за 45-ото Народно събрание. Те бяха уведомени и че е поискано налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв. като отделно са иззети още 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са открити доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

Представителите на ОССЕ бяха информирани и че за вота на 11 юли 2021 г. във ВКП е създадено дежурно звено с цел гарантиране в максимална степен на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във