Параграф22 Daily

§22 Новини

Работно посещение на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски в Атина

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети Атина  по покана на алтернативния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос. На разговорите присъства и посланикът на България в Гърция  Валентин Порязов.  
Министрите обсъдиха сътрудничеството по въпросите на миграцията от двустранна и регионална перспектива и обмениха мнения по предложението на Европейската Комисия за новия Пакт по миграция и убежище.

Страните се увериха, че споделят сходни позиции по основните аспекти на Пакта по миграция и убежище. Подчертано бе, че в него няма баланс между солидарността, която държавите членки трябва да предоставят и отговорността  на страните на първа линия, като България и Гърция. Министрите се  споразумяха да положат усилия за преодоляването на тази липса на баланс в рамките на предстоящите преговори. 

Министрите Терзийски и Кумуцакос се съгласиха да работят за активизиране на двустранното сътрудничество и да отстояват обща  позиция по време на предстоящите преговори по Пакта. Гръцката страна  приветства решението на България да приеме 20 непълнолетни в допълнение към останалите 50, за които вече е изпратила заявка.

Министър  Терзийски изрази своята признателност за потвърдената подкрепа от страна на Гърция за приемането на България в Шенген.По време на своята визита министър Терзийски проведе среща и с  министъра за защита на гражданина Михалис Хрисохоидис. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във