Параграф22 Daily

§22 Новини

Работодателските организации сезират ДАНС и МВР за високия ток

Работодателските организации ще сезират ДАНС и МВР заради рекордно високата цена на борсовия ток. Според Васил Велев, председател на УС на АИКБ , работодателите подозират "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първо ешелонни предприятия". 

АИКБ поиска и оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради високата цена на борсовия ток. "Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират, това е и причината за протеста на работодателите", обясни Васил Велев. "Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", заяви той. 

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв. 

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност, или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб на страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев. Според него на борсата има, които са напълно немислими и са направени, за да се манипулира борсата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във