Параграф22 Daily

§22 Новини

Радан Кънев пак захапа прокуратурата

"В  България прокуратурата работи избирателно, слага чадъри". Това установи за пореден път съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на Нова телевизия. С поглед към съседна Румъния и за борбата с корупцията Кънев отсече, че у нас трябва да има реформа на прокуратурата. В това отношение обаче има сериозно разминане между РБ и коалиционния им партньор ГЕРБ, стана  ясно още от думите на Кънев.  "Те имат нужда от сериозно убеждаване за реформата на прокуратата", загатна реформаторът.

Според него като цяло за съдебната реформа могат да говорят само резултатите. "До момента има резултат, но той е плод на политически и обществен натиск". Като крачка напред Радан Кънев посочи "разплитането" на Софийски градски съд.

Според неговата партия и партньорите й от Реформаторския блок обаче е нужна спешна и сериозна реформа на държавното управление. "На фона на една прогнила от корупция държава, главният прокурор е напълно безконтролен", коментира още Кънев и подчерта, че не е достатъчно да има само "щракане на белезници пред камерите".

Преди да се реформира държавното обвинение обаче трябва да се промени работата на Висшия съдебен съвет, защото, „в противен случай, пак ще оправяме покрива на къща без  основи", категоричен е реформаторът. Неговата формация вече била изготвила законопроект за реформа във ВСС. Главният прокурор Цацаров също не остава длъжен на критиките, като преди време обяви искането на псевдореформаторите, по думите му, за "поход за овладяване на прокуратурата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във