Параграф22 Daily

§22 Новини

Районен съд - Дупница не одобри споразумение за отглеждане на над 165 кг коноп

Районният съд в Дупница не одобри споразумение, постигнатото между Районната прокуратура и защитата на обвиняем за отглеждане на коноп, с което бе предвидено условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, с тригодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 5 000 лв. Това съобщиха от първоинстанционната магистратура.

Със споразумението, обвиняемият  се признава за виновен, че на 16 септември, в землището на село Цървище, община Кочериново, в горски труднодостъпен пресечен участък, отглеждал чрез наторяване и поливане с изградена поливна система растения от рода на конопа, с общо  тегло на изсушената листна маса  над 165 килограма, на стойност 663 000 лева.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, уточниха от съда.

Съдът е предложил на страните налагане на ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца, както и глоба в размер на 10 000 лв., което не е било прието от обвиняемия и защитата му. Така делото се връща на прокуратурата.

Според съдебният състав се касае за изключително тежко, с оглед степента на обществената си опасност, криминално деяние, свързано с производство на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, количества и на особено висока стойност. Съдът е бил озадачен от обясненията на обвиняемия, дадени в хода на досъдебното производство за целта на отглеждане на наркотичните вещества.

Обвиняемият е заявил, че растенията се отглеждат с цел производство на канабисово олио, което според него лекувало онкологични заболявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във