Параграф22 Daily

§22 Новини

Районен съдия влезе в Английската гимназия

Съдия Анатоли Бобоков посети Английска езикова гимназия „Гео Милев“ - Бургас, където изнесе тема за превенцията срещу употребата на наркотични вещества и за престъпленията, свързани с наркозависими лица. Откритият урок бе по покана на преподавателя по „Гражданско образование“ Николай Георгиев и част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която бургаските Окръжен и Районен съд работят съвместно.

Учениците от 8 „д“ клас задаваха въпроси, свързани с правораздавателния процес и с наказателната отговорност на хората, които нарушават закона, както и за ролята на инстанционния контрол.

Магистратът представи съдебни казуси от своята практика, свързани с употребата на наркотични вещества. Лекторът разказа, че като съдия е длъжен да направи обстоен анализ на доказателствата по делото за да разкрие обективната истина. Магистратите са длъжни да прилагат точно Конституцията и законите, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи. Според преподавателят по „Философия“ и психолог в училището, Мария Пантелеева, темата за наркозависимостта и наказателната отговорност трябва да бъде широко дискутирана.

Учениците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и брошура на тема „Кой кой е в съда“, осигурени от Висшия съдебен съвет по образователната програма. Следващата правна дискусия в бургаската английска езикова гимназия, е с участието на окръжен съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във