Параграф22 Daily

§22 Новини

Районният съд в Малко Търново чества един век от създаването си

Районният съд в Малко Търново чества 100 години от създаването си. Административният ръководител на съда Мария Москова отбеляза че годишнината ще бъде отбелязана тържествено утре от 11.00 часа. „Предвидили сме да се направи кратък исторически обзор на събитията в Странджанския край, които са обусловили и са били предпоставка за откриването на районния съд. Неговото откриване е било въжделение на странджанци и венец на тяхната борба за справедливост и законност. Единствено в Странджа има българска народна песен, в която се пее: „Веднъж българско да стане, веднъж български съдия да съди”.

След историческия преглед ще бъде направена възстановка на първия мирови съдия, който е бил назначен с Указ № 25 от 1913 година. Той е бил посрещнат много тържествено от търновската общественост, местната управа. Разчитаме във възстановката на обичаните от нас артисти Юрий Ангелов и Стоян Памуков. След това ще открием и историческа – документална изложба от архива на съда. Ще покажем изключително ценни експонати в оригинал, някои от които са много по-стари и от откриването на съда”, каза Москова и допълни, че първият мирови съдия в Малко Търново е бил Никола Котаров. Той е бил столичен адвокат, но е поел назначението. При неговото пристигане местната власт е предоставила за нуждите на съда една от най- представителните къщи в града – една от чорбаджийските къщи на фамилията Дякови.

”Съдия Которов е назначил първите съдебни служители на държавна служба, по-голямата част, от които са били непосредствени участници в Илинденско-Преображенското въстание. Съдилището на практика започва да правораздава от втори януари 1914 година”, каза съдия Москова. За 100 години от съществуването си съдът има своите 40 председатели, а още толкова съдии са работили като временно командировани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във