Параграф22 Daily

§22 Новини

Районните съдилища в България са 113 и между тях има изключително неравномерна натовареност

Сто и тринадесет са районните съдилища в България и има изключително неравномерна натовареност между тях. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Екатерина Захариева в отговор на въпрос на народния представител Таско Ерменков, във връзка със закриването на Районен съд - Котел. „Съгласно съм, достъпът до правосъдие, това е задължение на държавата – да осигури равен достъп до правосъдие на всички. От друга страна, качеството на актовете и правораздаването няма как да бъде еднакво гарантирано, защото в един съд има 20 дела средно на месец за магистрат, в друг – над 75. Нека да оставим на ВСС да направи анализите”, посочи министър Захариева. По думите ѝ, дебатът за съдебната карта вече е започнал. „Нито правителството, нито ВСС, чиято е отговорността за закриването и създаването на структури в съдебната система, ще позволят гражданите да бъдат лишени от достъп до правосъдие”, коментира министър Захариева. "Нека да не забравяме електронното правосъдие, нещо което е приоритет. Слава Богу, е осигурено финансиране и в понеделник ще бъде подаден първият проект за електронно правосъдие. Това ще подпомогне всички, независимо дали имат или не съд в съответния район”, допълни тя.

Министър Захариева призова да се преосмисли съдебната карта на България, защото е създадена преди повече от 60 години, и посочи, че неравномерната натовареност на съдилищата в България е факт.

В реплика народният представител Таско Ерменков посочи, че наистина трябва да се пести капацитет и да се използва равномерно, но според него трябва да се търсят други начини това да се прави, вместо да се закриват съдилища.

Възползвайки се от правото си на дуплика, министър Захариева уточни, че когато се чертае новата съдебна карта, водещ принцип ще бъде улесняването на достъпа на гражданите до правосъдие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във