Параграф22 Daily

§22 Новини

Ранени и арестувани след бой между фенове на „Левски”, полски и холандски запалянковци

Фенове на "Левски" си спретнаха меле с привърженици на полския футболен тим "Краковия" и холандски запалянковци от "Аякс". Това стана ясно от видеа, споделени в социалните мрежи. За инцидента потвърдиха и от българското Министерство на външните работи, като съобщиха, че са в контакт с местните служби във връзка със задържани и ранени, сочи bTV.

Арена на боевете е столицата на Словакия Братислава. "Сините" са там заради гостуването на своите любимци на "Ружомберок" в среща от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът е утре (11 юли) в едноименното градче на около 260 км от там. Българските фенове са планували да прекарат нощта в столицата и след това да продължат по пътя си.

На кратките клипове се вижда, че има задържани българи. В боя са въвлечени около 100 човека. По-късно от полицията обявиха, че задържаните са най-малко 80 (първоначалната информация беше за 20).

Боят е станал в центъра на града, на една от пешеходните улици - "Вентурска", около 21:00 ч. местно време. Хулиганите са използвали столове и маси от близките заведения. Счупени са витрини, а след намесата на полицията всички заведения по улицата са били затворени. "Опустошено е всички, навсякъде има полиция и полицейски кучета. Има и ранени хора", разказва очевидец.

Според запознати, конфликтът между феновете на "Левски" и "Краковия" тлее от няколко дни. Поляците са в Словакия за мача на своите любимци с "Дунайска Стреда", който е
също на 11 юли. Привържениците на "Краковия" са изключително близки с агитката на "Аякс", като представители на холандците също пътуват за гостуването.

Кметът на Братислава Матуш Вало осъди остро сблъсъците между футболните фенове. "Боевете са ужасна демонстрация на неуважение към града, в който ние живеем и
всички посетители се наслаждават на приятелска атмосфера. Никога няма да разбера хората, които комбинират спорта и забавлението с насилие и разрушават всичко по
пътя си. Никога! Не искам да коментирам дали ситуацията е била подценена и как е излязла от контрол. За момента просто изразявам съжаление за разрушената собственост и нараняванията на невинните хора, които просто искаха да се насладят на приятна лятна вечер. Събираме информация и ще разгледаме ситуацията обстойно. Държим връзка и с органите на реда в Стария град, за да осигурим почистването и описването на щетите на засегнатите", казва той.

Според информация в групите, посветени на крайните футболни ултраси и тяхната култура, българските фенове са били 40, докато опонентите им в мелето - 80.

Facebook logo
Бъдете с нас и във