Параграф22 Daily

§22 Новини

Рашков отчете ръст на наказателните производства срещу търговци на гласове

На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по изборите, за тях е имало предварителна информация, че подготвят действия, заяви днес от парламентарната трибуна служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков . В отговор на въпрос на депутата Георги Кадиев по време на петъчния парламентарен контрол Рашков изнесе данни за мерките и действията на МВР за провеждане на честни избори и противодействие на купения и корпоративен вот.

"Лицата, по отношение на които на основание Закона за МВР, са съставени предупредителни протоколи, са 10 200 души. За всеки един от тези случаи, предварително е получена информация, че конкретно лице се подготвя да предприема действия свързани с политическите права на гражданите, т.е. да мотивират да се гласува за една или за друга партия", заяви  Рашков. "По тази цифра чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Подобно нещо няма. Това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР, тя не предвижда съставяне на копие на протокола, предупредителния, който да се връчва на лицето. Този протокол може да се подпише от свидетел, който присъства там", каза още Рашков.

По думите му в сравнение с предходните избори на 4 април имаме в десетки пъти увеличен брой на образуваните или започнали досъдебни производства във връзка с някои от съставите за престъпление против политическите права на гражданите.  "Става въпрос за 93 наказателни производства за разлика от тези, които са десетина през април", заяви още Рашков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във