Параграф22 Daily

§22 Новини

Рашков с писмо до Гешев заради депутат от ГЕРБ с COVID-19

На сайта на Министерството на вътрешните работи е публикувано отворено писмо на министъра в оставка Бойко Рашков до главния прокурор Иван Гешев.

Появата на COVID-19 принуди законодателя да приеме адекватни решения за предотвратяване разпространението му и защита живота и здравето на гражданите, едно от които са измененията на чл. 355, ал.1 и ал.2 от Наказателния кодекс.

Още тогава Вие публично декларирахте, че това ще бъде Ваш приоритет: „Мога да уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да подведе под отговорност всички, които поставят в риск здравето не само на околните, но и на близките си...Вярвам, че българският съд в най-скоро време ще постанови първите си осъдителни присъди“ (Рашков посочва, че цитатът е от публикация в „Монитор“ от 20 март 2020 година).

Пандемията беше ежедневно във фокуса на общественото внимание, вкл. предмет на изследване (тук Рашков цитира проучването „Преглед и анализ на дейността на прокуратура в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка и анализ на административно- наказателните и наказателните дела, свързани с пандемията от COVID-19“ на Галина Гергинова), a данните за броя заразени и починали предизвикваше тревога.

Същевременно анализът за 2020 г. показва, че за престъпления по чл. 355 НК са постановени 1000 съдебни акта, от които: 389 осъдителни и 11  оправдателни присъди; 346 споразумения. По 7 дела е наложено ефективно, а по 146 - условно лишаване от свобода на подсъдими, болшинството от които са работили в европейски страни и са се завърнали в България заради пандемията (по данни от проучването на Гергинова).

От страницата на прокуратурата станаха известни множество конкретни случаи, като следните:


  • лице на 41 г. е осъдено на 3 месеца лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева за нарушаване на карантината, като пазарувал от хранителен магазин в с. Христо Даново;

  • На 15.05.2020г. Районният съд (РС) - Варна е осъдил лице на 3 месеца условно лишаване от свобода за нарушаване на карантината, като бил открит също в магазин.

Смъртоносната опасност на заразата е причина в периода 31.03.2020 г. – 31.03.2022 г. МВР да извърши 1 707 274 проверки дали лица с предписания от Регионална здравна инспекция (РЗИ) спазват задължителната изолация или карантина, и да се  образуват  4885 досъдебни производства.

Рашков пояснява и че ВКП също информира, че през 2020 г. са осъдени 786 души за нарушаване на карантината, 8 – с ефективно наказание „лишаване от свобода“, 244 – с условни присъди, 528 – с пробация, след което продължава:

В противоречие със заявеното от Вас г-н Гешев, прокуратурата прояви неоправдана толерантност към нарушител на правилата за карантиниране.

На 21.02.2022 г. Вие, а на 01.03. т. г. и Софийска градска прокуратура (СГП), сте сезиран от МВР за преценка да започне ли разследване за престъпление по чл. 355, ал. 2 НК и да се снеме ли имунитета на Б.Н.Б. - народен представител от ПП „ГЕРБ“.

На 26.01.2022 г. Б.Н. Б. (при справка с имената на депутатите от ГЕРБ се вижда, че инициалите са на Бранимир Николаев Балачаев, макар че до края на писмото си Бойко Рашков посочва само Б.Н.Б.) е диагностициран с COVID-19 и РЗИ – Варна го е поставила под 10-дневна изолация за лечение в домашни условия до 04.02.2022 г., за което е уведомен.

На 27.01.2022 г. в Първо РПУ - Варна е подаден списък от РЗИ с карантинирани лица, сред които и г-н Балачев. При проверка е установено, че в срока на карантина той е участвал като адвокат в съдебни заседания от 26.01.2022 до 04.02.2022 г. на РС – Варна, ОС – Варна и АС – Варна. Въпреки че е бил заразен, г-н Б. е нарушил законовите правила и съзнавайки, че е носител на болест с тежки последици, е контактувал с неограничен брой граждани и е поставил в риск живота и здравето им, като:

Първо, посещавал е публични мероприятия :

 - на 31.01.2022 г. в гр. Варна е присъствал на пресконференция на народни представители от ПП ГЕРБ – СДС (тук Рашков се позовава на казаното от Красен Кралев, цитиран във вестник „Труд“, а именно, че на 31 януари 2022 г. в тяхна пресконференция са участвали варненските народни представители от ГЕРБ-СДС Славена Точева и Балачев, които изнесли данни за увеличените сметки за електроенергия на общините и за последствията от това.

Второ, Балачев е участвал е като адвокат в открити съдебни заседания (о.с.з.) по дела в РС – Варна, Окръжен съд (ОС) – Варна, Административен съд – Варна. Тук Рашков изброява много детайлно общо седем заседания. Като за едно от тях отбелязва как Балачев изрично заявил: „аз бях болен от COVID до вчера”;

Трето, на 03.02.2022 г., той не се е явил в с.з. в 14:30 ч. по н.о.х.д. № 2514/2019 г. на РС – Варна, 36-ти състав. В молба до съда е посочил като уважителна причина „влошено здравословно състояние” и е приложил лабораторно изследване с положителен тест за COVID-19.

Очевидно прокурорите са приели, че е осъществено престъпление по чл. 355, ал. 2 НК, но са прекратили преписката на 28.03.2022 г. на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 НПК, като са оценили деянието за малозначително.

Те са игнорирали основни обстоятелства, рефлектиращи върху обществената опасност на деянието, а други са изтълкувани превратно и едностранчиво. Превръщайки се в „защитници” на г-н Балачев, те са приравнили многократните и демонстративни нарушения на карантината като ,,инцидентна проява”. Затова ,,услужливо“ не коментират, че г-н Балачев се е явил на седем съдебни заседания; премълчават, че на 31.01. е участвал в пресконференция; пренебрегнали са проверката на ОДМВР и изпратените им материали. Ако тези факти бяха обсъдени, изводът за малозначителност на деянието би бил невъзможен.

За да обосноват на всяка цена липса на обществена опасност, прокурорите са приели, че:

- с нарушаване на закона народният представител от ГЕРБ е преследвал „общественополезната цел“ - да не се отлагат и бавят съдебните дела!

- „отрицателното засягане на обществените отношения с това деяние е явно незначително“, не оправдава наказателна репресия, а действията  му са  „в полза на правосъдието“!

Повече от ясно е, че:

- многократното нарушаване на предписанията за изолация от заразоносител не е поведение в полза на правосъдието, още по-малко на обществото, и е извън обхвата на чл. 9, ал. 2 НК (явна незначителна обществена опасност);

- на публични места г-н Балачев е поставил в риск от заразяване депутати, граждани, служители, магистрати, адвокати, участниците в съдебни дела, журналисти. Изводът за липса на вредни последици противоречи на закона,  защото по чл. 355 НК е инкриминирано нарушението на правила, мерки и др., свързани с пандемия със смъртни случаи;  

- аргументът, че при пандемия „общественополезната цел” не е свързана със запазване на здравето и живота на гражданите от зараза със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, е очевидно тенденциозен, противоречи на здравия  разум, логиката и закона;

- личността и характеристичните данни на г-н Балачев са бонифицирани за сметка на много по-висши човешки блага – живота и здравето на хората, които са основни права и обект на засилена защита.

Тук Рашков цитира Конституцията,в която е записано, че „Всеки има право на живот….“ и че„Държавата закриля здравето на гражданите…“.

Г-н Гешев, Вашите изявления противоречат на пасивното Ви поведение и актовете на прокурорите. За сайта ,,Епицентър“ от 14 април 2020 г. също заявявате: ,,…За мен водещо в тази ситуация е… борбата за здравето и живота на гражданите, като паралелно се вземат всички възможни…икономически мерки за времето, когато заразата ще отмине.

Войната сега е за живота и здравето…“. Вие очевидно сте се съгласили с отказа да се образува ДП, въпреки липсата на обстоятелства,  изключващи престъпния характер и обществената опасност на деянието на г-н Балачев, а следва да отмените неправилния акт по силата на чл. 126, ал. 2 КРБ. В противен случай юридическата общност и гражданите остават с впечатление, че прокуратурата не познава законите или в противоречие с чл.6, ал.1 и 2 КРБ не ги прилага еднакво спрямо всички граждани.

Специалното отношение към г-н Балачев в сравнение с други вече осъдени нарушители на карантината е ярък пример за потъпкване принципа на равенство, който Ви задължава да третирате всички еднакво без оглед конкретната личност и членство в партия. Народният представител е поставен в привилегировано положение от Вас, няма да търпи наказателни последици, въпреки признанието на прокурорите, че е извършено квалифицирано престъпление.

Видно е, че прокуратурата не е изпълнила основната си функция да привлича към отговорност извършители на престъпления (чл. 127, т. 3 КРБ), независимо дали са депутати от ГЕРБ. Постановените актове са несъвместими с принципите на правовата държавата (справедливост, върховенство на правото и закона), след като се толерират правонарушители, вкл. заради политическа принадлежност.

Ето защо, г-н Гешев, апелирам да упражните законните си правомощия и постъпите като Главен прокурор!“ – завършва писмото си вътрешният министъ в оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във