Параграф22 Daily

§22 Новини

Расте броят на тежките ПТП в Добричка област

Расте броят на тежките ПТП в Добричка област, сочат данните на Пътна полиция за периода от началото на годината до края на април. Настъпилите 40 тежки катастрофи са с 6 повече в сравнение със същия период на миналата година. Загинали са шест души – с един повече, броят на ранените е 47, година по-рано те са били с 12 по-малко. Най-много са катастрофите в резултат на сблъсък между две моторни превозни средства – 12. 10 са случаите, при които има блъснати пешеходци. Седем автомобила са се блъснали в крайпътни дървета.

Анализът на данните затвърждава изводите от предходни години и откроява като основна причина за катастрофите шофирането с несъобразена и превишена скорост, коментират специалистите. Половината от произшествията на пътя са възникнали именно по тази причина. Сред другите фактори пътните полицаи посочват отнемането на предимство и рискови изпреварвания, употребата на алкохол, неправилни маневри, неспазване на пътните знаци и сигнали.

Запазва се високият дял на катастрофите, станали в населените места – 60%, или 24 катастрофи, с двама загинали и 24 ранени. По-висока обаче е смъртността в извън населените места, тъй като движението е с по-високи скорости. Според Жулиян Минев, началник на сектор „Пътна полиция”, съществуват пропуски в организацията на движението в населените места, липсват достатъчно условия за безопасно движение на пешеходци и велосипедисти. Високата конфликтност по пътищата и улиците, лошата дисциплина и на шофьорите, и на пешеходците също допринасят за усложняване на пътната обстановка, смятат специалистите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във