Параграф22 Daily

§22 Новини

Расте домашният тормоз и насилието за ниви и къщи по селата

Все повече възрастни хора от селата в хасковски регион търсят помощ, като жертви на домашно насилие. Основните причини за тормоза над тях е заради имотни спорове
между роднините. И ако доскоро, основната тенденция насилниците-деца и внуци да малтретират възрастните си роднини е била заради пенсиите им, то напоследък избуява другият вид насилие-психическото, сочи Haskovo.net.

Много често, потърсилите помощ възрастни имат нужда от лечение или да излязат от дома си с помощ от свой близък, която помощ обаче не им се оказва и посредством това насилникът ги държи в ситуация, в която трябва да изпълняват желанието му. Обикновено при случаите, по които сме работили, става въпрос за делби на ниви, или придобиване на къщи и имоти, коментира адвокатът във Фондация "Х&Д Джендър перспективи" Милена Славова.

Като цяло се наблюдава упадък на моралните ценности, казват от фондацията и обясняват, че регистрират непрекъснато случаи на проява на тотално неуважение от младите  към по-възрачстните, незачитане на нуждите им. „Ако преди внукът биеше баба си, за да й вземе парите от пенсията, то сега внукът е насилник, защото нехае за нея, не иска да се занимава с нея. А без негова помощ тя не може и вода да си налее. Така бабата е принуждавана дори и без да има физически тормоз да се подчинавя с условията, които й се поставят“, коментират експертите.

Друга огромна причина за насилието у дома  по селата е алкохолизмът. Много от младите нямат работа и прекарват деня си в кръчмата с пенсиите на беловласите, след това обезверени от безпаричие и скука си изкарват комплексите за малоценност върху семейството.

Наличието на психически проблеми е друг момента, който все по-сериозно се проявява при домашните насилници. „Това е сериозен проблем, за него обаче държавата няма реакция засега. Прибират хората с такива заболявания за кратко за лечение, след изписването им те отново отиват при близките си, и ако те са и възрастни хора става много сложно. Защото няма никакво последващо наблюдение и контрол върху поведението им, а често болестта им избуява в агресия именно към най-близките, коментира управителят на Фондация "Х&Д Джендър перспективи" психологът Петя Петкова.

Сериозен проблем по селата има и с доказване на случаите на домашно насилие и изобщо възможността за реакция срещу извършителите на тормоза. Трудно се намират
хора, които са станали свидетели на ситуация и се съгласяват да свидетелстват в съда.175 са случаите на домашно насилие през изминалата година в хасковска област, по
които са работили от фондацията. От началото на 2019 година са регистрирани 80 пострадали. Тенденцията е 60-70 % от жените, станали жертви на домашно насилие, да се връщат при насилника си отново. Такава е статистиката не само у нас, но и в световен мащаб, посочи Петя Петкова и обясни, че типичните жертви на домашно насилие са
точно такива-дълго търпят и им е много трудно да се откъснат всъщност от насилника си, затова и често се стига до фатален край за тях.

На тези тревожни статистики е посветен и последният проект, по който Фондацията работи: „Домашното насилие не е доброволен избор!“, с финансиране от Министерството на правосъдието. По него в трите консултационни центрове на Фондацията: в Хасково, Димитровград и Свиленград, в продължение на 6 месеца юристи, психолози, социални експерти и трудови посредници, ще консултират и насочват жертви на домашно насилие. В рамките на проекта продължава и груповата програма за извършители на домашно насилие. През нея ще преминат 4- ма насилници, посочи ръководителят на проекта Адриана Иванова. Тя заедно с юристите от фондацията Милена Славова и Мариан Войкова ще извършат като граждански наблюдатели мониторинг на приложението на Закона за защита от домашно насилие в Хасковски съдебен окръг, като наблюдават 5-те Районни съдилища-в Димитровград, Хасково, Харманли, Ивайловград и Свиленград за периода от 2015 да 2018 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във