Параграф22 Daily

§22 Новини

Разбиха група за трафик на хероин от Гърция през България към Холандия

Антимафиоти от Сливен и спецпрокуратурата разбиха престъпна група за трафик на дрога от Гърция през България към Холандия. На 20 септември 2019 г., при неотложни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ТСБОП-Сливен срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества хероин от Турция през България към Холандия, бе задържан ръководителят на групата – български гражданин.

Причина за непланираните действия, в т.ч. претърсвания, изземвания и разпити на свидетели, е че ден преди това – на 19 септември 2019 г., в граничния град Комотини са задържани от гръцката полиция тримата участници в престъпната група (всичките жители на Сливен). Те са задържани пред магазин от популярна търговска верига с 42 кг. хероин, непосредствено след като получили наркотика от албански трафиканти. Дрогата е трябвало да пристигне в България, след което да бъде доставена с автомобили в Холандия.

Действията на тримата трафиканти в Гърция били следени от българските власти и били очаквани на ГКПП „Кулата“. Гръцките полицаи, които от своя страна следили албанците, задържали и тях, и българите. Четиричленната престъпна група за трафик на наркотики е била наблюдавана от служители на ГДБОП от май 2019 г., когато е образувано и досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу тях. Разследването е установило до момента, че групата се е занимавала с трафик
на големи количества хероин от Турция през България за Холандия, като за пренасянето на наркотика през границите е използвала различни марки автомобили, предимно ванове и миниванове, оборудвани с тайници. От Турция в България наркотиците били прекарвани най-често през ГКПП „Лесово“.

Задържаният в България ръководител на групата е привлечен към наказателна отговорност. На 23 септември 2019 г., по искане на прокуратурата, е задържан под стража с определение на Специализирания наказателен съд. Специализираната прокуратура подготвя издаването на Европейска заповед за разследване на територията на Гърция, във връзка с българското досъдебно производство срещу участниците в престъпната група, съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във