Параграф22 Daily

§22 Новини

Разбиха група за трафик на плевенчанки за сексуална експлоатация в Лондон

Организирана престъпна група (ОПГ), занимаваща се с трафик на българки с цел сексуална експлоатация беше разбита с подкрепата на Евроюст и Европол. Операцията е осъществена от служби във Великобритания и България, уточниха от Евроюст.

При съвместната акция са задържани девет заподозрени и са извършени осем претърсвания. Евроюст е подпомогнал властите при създаването и финансирането на съвместен екип за разследване по случая.

Разследването на престъпната мрежа е започнало в Обединеното кралство през ноември 2021 година. Твърди се, че заподозрените са използвали уязвими български жени, чиито доверие са спечелили. Транспортирали са ги до Великобритания, където са ги принуждавали да се занимават с проституция и разпространение на наркотици в Лондон и околностите.

Властите смятат, че приходите от престъпната дейност са изпрани чрез бизнеси и активи във Великобритания и България.

По време на съвместна акция на 26 април са арестувани девет души. Извършени са общо осем обиска на къщи, по четири във всяка страна. Иззето е имущество за над 1,1 млн. евро, (2.15 млн. лева), включително пари в брой, превозни средства на висока стойност и вещи. Пет жертви вече са идентифицирани и изведени. В съвместната акция са взели участие Районна  прокуратура – Плевен,  Главна дирекция за борба с организираната престъпност, а от страна на Обединеното кралство Metropolitan Police Service и Кралската прокурорска служба.

Случаят е открит от Евроюст през януари 2022 г. по искане на властите на Обединеното кралство. През юни 2022 г. е създадена съвместна група между властите на Обединеното кралство и България с подкрепата на Евроюст. Агенцията организира две координационни срещи за улесняване на съдебното сътрудничество.

Европол подкрепя този случай от 2021 г., като улеснява обмена на информация между участващите органи и предоставя аналитична подкрепа. Служител на Европол е командирован в България в деня на акцията, за да помага на разследващите, в което са участвали Окръжна прокуратура Плевен и Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

В средата на април окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов обяви, че има ръст на делата за незаконен трафик на хора. В доклада си за работата на прокуратурата през 2022 г. той отчете, че трафикът на хора е едно от характерните за плевенския регион престъпления. Николов заяви, че по отношение на този вид престъпления България е специално наблюдавана от Европейската комисия и САЩ, а в международен план това е един от важните показатели за имиджа на правосъдната система у нас.

През миналата година в Окръжната прокуратура -Плевен са наблюдавани 42 такива дела, от които новообразувани са 17. Увеличението на този вид дела спрямо предходната година е близо два пъти. Решени от прокурор са 24 досъдебни производства, от които девет са спрени, шест са прекратени, внесени в съда са седем дела срещу седем обвиняеми.

Осъдени са седем души, като няма оправдателни присъди. Наложени са общо девет наказания – четири ефективни присъди, три условни и две глоби за 30 000 лв. Пострадали от трафик на хора по наблюдаваните производства от плевенската прокуратура са 59, от които 57 са жени. Сред жертвите има и две деца, едното от тях малолетно.

В едно от последните дела за трафик на хора т.г. Окръжният съд в Плевен остави за постоянно в ареста шестима обвиняеми. Първоначално бяха задържани осем души. В хода на разследването бе установено, че престъпната им дейност се е извършвала през последните четири години на територията на различни градове в Германия, основно Билефелд и Берлин. Там жените, жертви на трафик, са принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, отправяне на закани спрямо тях и техни роднини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във