Параграф22 Daily

§22 Новини

Разбиха лаборатория за марихуана край сливенското село Асеновец

Голяма лаборатория за производство на марихуана край сливенското село Асеновец беше разбита при съвместна акция на МВР и прокуратурата. Организирана престъпна група е обслужвала съоръжението, членовете й са задържани на 26 март. 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров разкри, че съоръжението е разкрито след задълбочена работа в рамките на 4 месеца. Групата се е занимавала с производството на марихуана в огромни количества. Съоръжението е сериозно с огромни вложения и на много високо технологично ниво. "Благодарение на проведени редица оперативно-издирвателни действия са установени членовете на престъпната група", обясни Тодоров.

Групата е била добре структурирана с различни функции на всеки един от членовете. "Преди около две седмици се образува досъдебно производство и в тясно взаимодействие с Окръжна прокуратура-Сливен започват процесуално-следствените действия, които доведоха до задържане на групата", каза той.

В момента следователи от Национална следствена служба извършват разследване, заедно с колеги от Агенция "Митници", които ще изземат събраната листна маса. "Касае се за фабрика за производство, отглеждане и изсушаване на марихуана в огромни количества", подчерта главният секретар на МВР.

Директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов обясни, че освен лаборатория за сушене на наркотични вещества, има и помещение, където се прави разсад на марихуана, както и помещение, където растенията израстват. Освен това има и техника, която ги нагрява и напоява.

"Касае се за един многостепенен, многопластов производствен процес", каза Сарафов и допълни, че около 50 кг листна маса са намерени и иззети от лабораторията.

"По оперативна информация, която имаме изграждането на съоръжението е струвало около 1,5-2 млн. лв., като очакваните приходи със сигурност биха били многократно надхвърлящи тези суми", подчерта директорът на Национална следствена служба.

Окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов обясни, че са повдигнати обвинения на седем души от различни населени места от страната. "Към този момент няма установени лица от регион Сливен. На всички са повдигнати по две обвинения - за засяване и отглеждане на канабис и за държане на суха растителна маса в големи количества, която е оценена на стойност около 240 хил. лв.", каза той.

Всички те са задържани за 72 часа, като предстои да бъде внесено в съда искане за постоянен арест. Тепърва в хода на разследването ще се установява конкретното участие на всяко едно от лицата. Сред обвинените има и криминално проявени. Едно от лицата е осъждано за същото престъпление, а по отношение на друго лице е установено, че е налице висящо съдебно производство отново за същото деяние", допълни окръжният прокурор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във